Košík

Objednat po telefonu? +420 799 536 271 (Po–Pá: 9-17h)

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

glykemický index

Co je to glykemický index: Jak ho zjistit a co určuje?

Ať už bojujete s diabetes či prediabetes, nebo se chcete prostě jen stravovat v souladu se zdravým životním stylem, určitě by vás měl zajímat glykemický index potravin. Proč? Protože může ovlivnit, jak moc po jídle stoupne nebo nestoupne křivka krevního cukru. Jak se dá glykemický index zjistit? A kterým potravinám se pro zdraví těla vyhnout?

Na potraviny, které máme k dispozici, se dá pohlížet mnoha způsoby. Třeba optikou toho, kolik obsahují tuku a přidaných látek. Také nás obvykle zajímá množství vlákniny a to, kolik obsahují přidaného cukru.

Sacharidy v některých potravinách se však vyskytují i v přirozené formě. A to dokonce i v takových, které považujeme za ty základní. Neznamená to, že jsou pro naše tělo špatné, jako spíš to, že bychom měli k jejich konzumaci přistupovat střídmě. Jinak hrozí, že po jídle dojde ke zvýšení krevního cukru, které by nemuselo být pro lidi s prediabetem a diabetem žádoucí.

Co je to glykemický index a co určuje?

Glykemický index (GI) je bezrozměrná veličina, která znázorňuje rychlost, s jakou tělo zpracovává glukózu po konzumaci jídla či nápojů.

GI ovlivňuje řada faktorů:

  • Obsah vlákniny – čím více vlákniny, tím nižší GI.
  • Způsob přípravy – například délka vaření může hodnoty GI výrazně změnit.
  • Zralost suroviny – zralejší ovoce často zvyšuje GI.
  • Zpracování potraviny – průmyslově upravené potraviny mají zpravidla vyšší GI.

Potraviny s nízkým GI pomáhají udržet krevní cukr stabilní a jsou proto zvlášť vhodné pro lidi s cukrovkou nebo prediabetem.

Jak zjistit glykemický index?

Stanovení glykemického indexu není jednoduché – některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru rychle, jiné pomaleji.

Způsoby, jak GI odhadnout:

  1. Experimentální měření – používá se hlavně při odborných studiích.
  2. Orientační tabulky GI – dostupné online i v odborné literatuře.
  3. Zdravý úsudek – vyhýbat se extrémně sladkým, průmyslově zpracovaným produktům.

Poznámka: Jednotný systém pro praktické výpočty glykemického indexu zatím neexistuje.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Potravina Glykemický index (GI)
Bílé pečivo 70
Vařená bílá rýže 73
Vařené brambory 85
Pufovaná rýže 82
Kukuřičné lupínky 81
Meloun 72
Donut 76

Začneme výčtem nápojů a potravin s vysokým glykemickým indexem, kterým by se měli lidé, kteří trpí prediabetes a diabetes raději vyhnout. Případně je vhodné je konzumovat jen v malém množství a pouze občasně.

Patří k nim třeba:

  • Bílé pečivo
  • Bílá rýže
  • Cereální tyčinky
  • Snídaňové cereálie
  • Sladkosti a sušenky
  • Brambory a hranolky
  • Brambůrky a rýžové krekry
  • Ovocné jogurty
  • Ochucené a slazené mléčné výrobky

TIP: Nahraďte tyto potraviny zdravějšími alternativami – tmavým pečivem, basmati rýží, neslazeným jogurtem nebo luštěninami.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

Potravina Glykemický index (GI)
Čočka 32
Cizrna 28
Jablko 36
Hrášek 22
Batáty (sladké brambory) 44
Mrkev (syrová) 16
Mléčná čokoláda 40

Do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem řadíme spoustu běžně dostupných ingrediencí, takže i přes úpravu jídelníčku by pro vás mělo být jednoduché mít každý den co nejpestřejší stravu.

Do této kategorie patří třeba:

  • Celozrnné pečivo
  • Jablka
  • Jahody
  • Kiwi
  • Rajčata
  • Hrušky
  • Brokolice
  • Květák
  • Cuketa
  • Celer
  • Mrkev
  • Sladké brambory s oranžovou dužinou
  • Kukuřice
  • Luštěniny
  • Soba nudle
  • Rýžové nudle
  • Rýže (basmati, dlouhozrnná, tmavá…)
  • Quinoa
  • Mléko
  • Sýry

A mnoho dalších.

Nezapomeňte: V jídelníčku mají místo i mořské ryby, libové maso, zdravé tuky (např. olivový olej) a bylinky a koření pro dochucení jídel bez cukru.

Jak snížit glykemický index potravin?

Existuje několik jednoduchých způsobů, jak můžete ovlivnit GI jídla přímo při přípravě:

  1. Přidejte kyseliny – např. citronovou šťávu, ocet nebo kyselé ovoce.
  2. Používejte zakysané mléčné výrobky – kefír, jogurt nebo podmáslí.
  3. Zařazujte více vlákniny – zelenina a ovoce pomáhají zpomalit vstřebávání cukrů.
  4. Zaměřte se na rozpustnou vlákninu – například psyllium nebo chia semínka.

Jak udržet krevní cukr pod kontrolou?

Kromě sledování GI můžete podniknout další účinné kroky pro zdravou hladinu krevního cukru:

1. Užívání přírodních doplňků stravy

Doplňky s obsahem těchto látek mohou pomoci stabilizovat glukózu:

Některé z těchto látek navíc omezují chuť na sladké, což může podpořit redukci váhy.

2. Úprava stravovacího režimu

  • Zmenšete porce, ale jezte častěji. Například 5 menších jídel místo 3 velkých.
  • Zaměřte se na pravidelnost. Vyhýbejte se hladovění i přejídání.

3. Monitorování a prevence

  • Používejte glukometr pro měření hladiny cukru v krvi podle doporučení lékaře.
  • Nezanedbávejte pravidelné kontroly a preventivní vyšetření.

Zdroj

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/low-glycemic-index-diet/art-20048478 – Dieta s nízkým glykemickým indexem (anglicky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemick%C3%BD_index – Glykemický index (česky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-glycemic-index-foods – Vysoký glykemický index (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/low-glycemic-diet – Nízkoglykemická dieta (anglicky)

Poslední aktualizace článku: 16. 4. 2025

Vyvinuto a vyrobeno

v České republice

Komplex 8 účinných látek

s ověřenou účinností

100% bezpečná receptura

testováno akreditovanou laboratoří

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání do 24h