Košík

Objednat po telefonu? +420 799 536 271 (Po–Pá: 9-17h)

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

skořice cejlonská

Skořice cejlonská: Znáte její účinky na hladinu cukru v krvi?

Skořice je populární koření, které je doma v mnoha českých kuchyních. Přidáváme ji například do vánočního pečení, do ranní kaše nebo do některých teplých nápojů, kterým dovede propůjčit zajímavější chuť. Není ale skořice jako skořice. A proč byste se měli začít více starat o to, aby u vás doma převládala právě skořice cejlonská?

Skořice je oblíbeným kořením mnoha lidí. Vždyť skořicovým cukrem jsme už od mládí dochucovali super oblíbené palačinky! Skořice ale není dobrá pouze k jídlu nebo k provonění prostoru (přidává se například do vonných svíček s vůní jablka). Ve velké míře s ní pracuje třeba indická ajurvéda, která ji využívá v rámci lidového léčitelství. V Egyptě se dokonce skořice používala při balzamování.

Než ale začnete jíst skořici po kilech, je třeba vědět, že hlavní druhy skořice existují dva. A také to, že oba nejsou srovnatelně kvalitní. První variantou je takzvaná skořice čínská, které se také někdy říká kassia. Bývá cenově výhodnější, proto se s ní v obchodech setkáváme vůbec nejčastěji. Druhým typem je mnohem kvalitnější skořice cejlonská, která je na pořízení sice dražší, ale má jemnější chuť a má lepší podpůrné účinky pro lidský organismus.

Co dalšího byste o ní měli znát?

Co je to skořice cejlonská?

Skořice cejlonská se někdy schovává i pod pojmenováním pravá skořice. Skořicovník cejlonský je menší strom, případně keř, ze kterého se sbírá kůra, která se následně suší. Proto, když v ruce držíte kus skořice, je to tvrdší hnědá rulička. Následně se může skořice používat celá nebo mletá při přípravě jídel, nápojů, mastí a podobně. Příjemná vůně ji navíc předurčuje k tomu, aby se používala například i v aromaterapii.

Mezi obsaženými látkami v ní můžeme najít třeba:

  • Beta-karoten
  • Vitamín K
  • Vitamín A
  • Zinek
  • Magnesium

A další látky, jako je například draslík.

Nejlepší účinky skořice cejlonské

Nyní se podíváme na to, jaké jsou její účinky na zdraví. Opět zdůrazňujeme, že kassia (čili skořice čínská) není pro člověka příliš vhodná. Tím spíš, že v posledních letech sílí hlasy, které říkají, že vlivem velkého množství kumarinu, který může mít negativní vliv na játra, může být její konzumace dokonce nežádoucí.

Také je potřeba říci, že i když se skořice cejlonská považuje za zajímavý přírodní prostředek, k její konzumaci bychom neměli přistupovat bezhlavě, protože by ve větší koncentraci mohla být pro člověka toxická. Z toho důvodu ji při vaření používejte s rozmyslem a primárně ji vyhledávejte ve složení přírodních doplňků stravy, které mají jasně stanovené dávkování.

Snížení hladiny cukru v krvi

Mezi nejčastěji zmiňované benefity skořice cejlonské patří podpora normální hladiny krevního cukru, se kterou mohou mít někteří lidé v dnešní době problémy. Někdy ale může být až příliš efektivní, takže může při špatném dávkování hrozit, že se hladina krevního cukru sníží příliš, což by nemuselo být pro člověka s prediabetem či s cukrovkou 2. typu bezpečné. To opět hovoří ve prospěch přírodního doplňku stravy, který má doporučené dávkování stanovené výrobcem. Nemusíte se tedy stresovat tím, zda jste pro sebe zvolili vhodnou dávku koření.

Antioxidant

Skořice cejlonská vás může překvapit i tím, že se považuje za účinný antioxidant. Dokonce se říká, že je toto koření srovnatelně účinné, jako resveratrol, o kterém většinou víme, že se nachází v červeném víně. Jelikož si ale můžeme na víně kvůli obsahu alkoholu vypěstovat závislost, a vzhledem k tomu, že negativa alkoholu vždy převažují jeho potenciální pozitiva, pravidelnější příjem kvalitní cejlonské skořice může představovat zajímavější alternativu. Údajně má toto koření také dokonce podporovat dlouhověkost.

Podpora normální hladiny cholesterolu

První studie provedené se skořicí ukázaly, že může pomoci snížit hladinu cholesterolu. „Špatný“ LDL cholesterol je spojen s problémy, jako je srdeční onemocnění, stejně jako celková vysoká hladina cholesterolu. Zdá se, že skořice pomáhá snižovat hladinu LDL a celkového cholesterolu, aniž by významně ovlivnila „dobrý“ HDL cholesterol.

Jak a kdy ji správně užívat?

V malém množství může skořici cejlonskou jíst prakticky každý, kdo má chuť na exotiku. Vzhledem k tomu, že se hodí pro pečení, vaření i pro přípravu nápojů, rozhodně nemusíte mít strach, že byste ji nedokázali upotřebit. Obvykle se však doporučuje nekupovat skořici mletou, ale skořici celou (ve svitcích), kterou nastrouháte až v případě potřeby.

Dále ji také mohou vyzkoušet lidé, kteří se snaží udržet normální hladinu krevního cukru, například během stavu zvaného prediabetes a diabetes typu 2. 

Kromě skořice cejlonské byste měli ve složení doplňku stravy najít i:

  • Berberine
  • Gymnemu sylvestre
  • Kyselinu alfa-lipoovou
  • Vitamín D3
  • Niacin
  • Chrom
  • Hořčík

Také nezapomínejte na to, že aby se vám podařilo dostat zvýšenou hladinu krevního cukru skutečně pod kontrolu, měli byste přistoupit i ke změně jídelníčku, k redukci tělesné hmotnosti a k dalším krokům, které souvisí se zdravým životním stylem.

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sko%C5%99icovn%C3%ADk_prav%C3%BD – Skořicovník pravý (česky)

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-skorice-ma-spoustu-zdravotnich-benefitu-pozor-ale-na-druh-ktery-konzumujete-40045268 – Skořice a její druhy (česky)

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-ceylon-cinnamon – Benefity cejlonské skořice (anglicky)

Poslední aktualizace článku: 26. 3. 2024

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání do 24h

DIAPIL® je vždy skladem

a bleskově vám ji doručíme

Tradiční česká značka

vyvinuto a vyrobeno v ČR

100% bezpečný nákup

platíte až při převzetí zboží